Gran Canaria voor beginners

Gran Canaria | bezienswaardigheden | vakantie | dorpen & steden | top 5 hotels | reisinfo | weer & beste reisperiode | links

Het weer op Gran Canaria

Dankzij de ligging ter hoogte van noordwest Afrika geniet Gran Canaria van een heerlijk mild klimaat, waardoor het op het eiland vrijwel altijd aangenaam vakantieweer is. Het weer op Gran Canaria wordt vooral benvloed door de noordoostpassaat en de Canarische stroom. Deze relatief koude stroom zorgt ervoor dat het niet te heet wordt op het eiland. Er zijn echter momenten dat het relatief koele zeewater niet kan voorkomen dat de temperaturen op Gran Canaria oplopen richting de veertig graden en dat is op het moment dat er in het zomerseizoen hete woestijnlucht vanaf de Sahara richting de Canarische Eilanden geblazen wordt. Deze wind brengt vaak ook het nodige zand en stof met zich mee.

Gran Canaria bezienswaardigheden

Op Gran Canaria kun je heerlijk genieten van het strand, maar er is ook voldoende te zien en te doen op Gran Canaria.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Gran Canaria op een rijtje gezet:
Gran Canaria bezienswaardigheden top 10

Microklimaten

Hoewel Gran Canaria geen groot eiland is, zijn er wel verschillende microklimaten aanwezig op het eiland. Zo liggen sommige plaatsen beschut dankzij rotswanden, waardoor de temperatuur gemakkelijker oploopt en zowel regen als wind minder kans hebben om invloed uit te oefenen op deze plaatsen. Een mooi voorbeeld hiervan is Puerto Rico dat het hoogte aantal zonuren op het eiland telt. In het centrale binnenland liggen de temperaturen, mede door de hoogte van de bergen, gemiddeld lager dan aan de kust. Ook valt er meer regen en zul je hier vaker geconfronteerd worden met wolken. Vooral in de wintermaanden is het verschil vaak goed merkbaar. Je zult voor het binnenland vaak net wat meer warmere kleding mee moeten nemen. Als je een lange wandeling ga maken in het binnenland dan moet je er ook rekening mee houden dat het plots zou kunnen gaan regenen. Dat geldt vooral de wintermaanden waarin het weer op Gran Canaria minder stabiel is dan in de zomer.

Temperatuur

Gemiddeld genomen is er op Gran Canaria sprake van lenteachtige tot zomerse temperaturen. In de winterperiode ligt het kwik in de middag rond de 20 tot 24 graden Celsius. Het gaat echt om een gemiddelde waarbij het lokaal gemakkelijk enkele graden warmer of juist koeler kan zijn. Gedurende het voorjaar klimt de gemiddelde maximumtemperatuur geleidelijk richting de 26 tot 30 graden die normaal zijn in de maanden juli, augustus en september. Daarna gaat het kwik iedere maand weer wat naar beneden. 's Nachts is het aan de kust zelden koel. De minimumtemperaturen variren van ongeveer 14 graden tot rond 20 graden in de zomer. Het is dan 's avonds vaak nog lange tijd zwoel.

Tropische temperaturen van dertig graden of hoger kunnen tussen april en november voorkomen. De grootste kans hierop heb je in juli, augustus en september. De grootste kans op dergelijke hitte bestaat in het oosten en zuiden van Gran Canaria.

Neerslag

Het subtropische klimaat van Gran Canaria gaat gepaard met vrij weinig neerslag. Gemiddeld valt er op het eiland zo'n 150 tot 250 millimeter neerslag op jaarbasis. Per locatie, maar ook per jaar kan deze hoeveelheid wel aardig uiteenlopen. De kans op hogere neerslagsommen is vooral aanwezig in het binnenland en in het noorden van het eiland. Het komt heel af en toe voor dat er op n dag net zoveel regen valt als wat er anders in drie maanden tijd valt. Eens in de paar jaar heeft hoofdstad Las Palmas te maken met een stortvloed aan regen met de nodige overlast ten gevolge. De meeste dagen regent het echter amper en vooral in de zomermaanden juli, augustus en september is de kans op een bui klein. Sommige jaren is er gewoon sprake van een periode van drie maanden zonder enige vorm van neerslag. Dat is vooral aan de zuidkust van Gran Canaria. De kans dat je een vakantie naar Gran Canaria boekt en een hele week rotweer hebt is heel erg klein. We durven niet te zeggen dat het helemaal onmogelijk is, maar statistisch gezien is een periode van zeven opeenvolgende dagen met onbestendig weer iets wat zelden voorkomt op het eiland.

Winterzon

Gran Canaria is erg populair als winterzonbestemming. Op het moment dat het op het Europese vasteland steeds koeler en natter wordt is het op Gran Canaria vaak prima vertoeven. Kerst vieren op Gran Canaria betekent vaak dat je foto's naar het thuisfront kunt sturen waarbij je de kerstmis in je badkleding viert. Ook de krokusvakantie is erg populair om op Gran Canaria door te brengen. Op het moment dat Nederland al maandenlang te maken heeft met hoofdzakelijk koel, grijs en nat weer kun je op Gran Canaria vooral genieten van zonnig weer met lenteachtige (of als je geluk hebt zomerse) temperaturen. Niet voor niets staat Gran Canaria samen met Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura al jarenlang heel hoog in de toplijsten van winterzonbestemmingen onder Nederlandse en Belgische toeristen.

Sneeuw

Mensen denken ten onrechte dat het op Gran Canaria nooit sneeuwt. Zelfs eilandbewoners zijn zich er niet altijd van bewust dat het weleens kan sneeuwen op hun eigen eiland. Dat Gran Canaria een eiland van microklimaten is wordt mede bewezen door sneeuwval op hoogtes boven de 1700 meter. Soms valt de sneeuw in lager gelegen gebieden, zo tot een paar honderd meter boven zeeniveau. Direct aan de kust is sneeuwval vrijwel onmogelijk.

Het is geen jaarlijks terugkerend fenomeen, maar gemiddeld valt er zo eens in de twee jaar ene keer sneeuw op Gran Canaria. Omdat de vochtige koude lucht die de sneeuw brengt vaak weer net zo snel verdwijnt dan hij gekomen is en omdat de zon de sneeuw snel doet smelten is er nooit sprake van een langdurige witte laag zoals op de Teide op Tenerife wel mogelijk is.
Op het moment dat het een keer gesneeuwd heeft is het al snel chaos in het binnenland. Nieuwsgierige eilandbewoners gaan massaal op zoek naar het besneeuwde landschap en worden vervolgens geconfronteerd met gladde wegen, drukte en geparkeerde auto's langs de weg die het het verkeer extra lastig maken. Gladheidsbestrijding en winterbanden kent men niet op Gran Canaria, wat het op de bergwegen extra lastig maakt.

Klimaattabel Gran Canaria

Onderstaande klimaattabel toont de klimaatgegevens zoals ze gemiddeld op het eiland Gran Canaria gelden. Deze cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelden zoals ze gemeten zijn over de meest recente periode van dertig jaar. Lokaal kunnen er verschillen voorkomen. Het zuidelijke deel van het eiland is gemiddeld iets warmer, droger en zonniger dan de noordelijke helft van Gran Canaria. Echt grote verschillen komen er niet voor.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 20 C 14 C 7 uur 5 dagen 23 mm 19 C
februari 20 C 14 C 7 uur 5 dagen 20 mm 19 C
maart 21 C 14 C 7 uur 5 dagen 14 mm 19 C
april 21 C 15 C 8 uur 3 dagen 9 mm 19 C
mei 22 C 16 C 9 uur 2 dagen 3 mm 20 C
juni 24 C 17 C 9 uur 1 dagen 1 mm 21 C
juli 27 C 19 C 9 uur 1 dagen 0 mm 22 C
augustus 28 C 20 C 9 uur 1 dagen 1 mm 23 C
september 27 C 20 C 8 uur 3 dagen 6 mm 24 C
oktober 25 C 18 C 7 uur 5 dagen 15 mm 23 C
november 23 C 17 C 7 uur 5 dagen 31 mm 22 C
december 21 C 14 C 6 uur 6 dagen 33 mm 20 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Als je puur naar het weer kijkt is de periode mei tot en met september de beste periode om een vakantie op Gran Canaria te vieren. Dat geldt vooral als zon, zee en strand je hoofddoel is. Wij zouden persoonlijk vooral voor de maand september kiezen, omdat het dan aangenaam warm is, de zon volop schijnt en de kans op neerslag klein is. Juli en augustus zijn ook prima, maar de kans op tropische hitte ligt ook op de loer. September is door de enorme populariteit vaak ook een dure maand om naar Gran Canaria te reizen. Soms betaal je nog meer dan tijdens de zomervakantie.

Relatief goedkoop zijn de maanden oktober (met uitzondering van de herfstvakantie), november en april. In de winterperiode kunnen de prijzen nogal verspringen. Vermijd de kerstvakantie en voorjaarsvakantie als je goedkoop naar Gran Canaria wilt reizen en kijk vooral naar de weken waarin er net wat overcapaciteit is.

Meer info over Gran Canaria

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Gran Canaria:
alles over Gran Canaria
beste reistijd voor Gran Canaria zonvakantie
Gran Canaria in 24 foto's
Gran Canaria informatie
Gran Canaria informatie
Gran Canaria tips
Gran Canaria weer & klimaat
mooiste dorpjes op Gran Canaria
winterzon op Gran Canaria

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy